Svenska lag i Olympiska Spelen

De Olympiska Spelen är en tävling som hålls vart fjärde år. Den har på senare år även blivit uppdelad i sommarspelen och vinterspelen där de mer typiska vintersporterna hålls i en tävling medan sommarsporterna hålls i den andra. Typiskt sett är det då alla former av skidåkning och ishockey i vinterspelen medan friidrott är stort när det kommer till sommarspelen. Det här är en tradition som har förts vidare nu i flera decennier och i detta inlägg kommer jag berätta vad det var som gjorde att de Olympiska Spelen uppstod och hur de har formats genom åren. Som sportintresserad är det här något som är väldigt intressant om du frågar mig. Och när det väl är dags för de Olympiska Spelen så kan ni satsa hela er förmögenhet på att jag sitter fastklistrad framför soffan.

Historia bakom de Olympiska Spelen

I antika Grekland hölls de första spelen som man kan finna bevis på. Det rör sig alltså kring 776 f.Kr. och efter att det rann ut i sanden var det populärt igen under 1900-talet. Då tog man upp spelen för att man skulle föra nationerna närmare varandra och försöka undvika krig i framtiden. 1994 bestämde man att vinter och sommar skulle vara två olika spel. Och det har sedan dess fungerat väldigt bra.

När blev Sverige en del av OS?

Sverige har faktiskt varit med och deltagit i alla OS som hållits sedan 1896 med endast ett undantag. Det var när spelen hölls i St Luis år 1904. Annars kan man säga att Sverige verkligen har varit en trogen kämpe i dessa spelen och det är många medaljer som plockats hem sedan dess.

Utvecklingen av de Olympiska Spelen

Något som är intressant och roligt att spekulera kring är om de Olympiska Spelen kommer att utvecklas i framtiden. De spelen som vi har i dagsläget är ju trots allt inte likadana som de som var med i den originella uppsättningen av den här tävlingen. En del grenar har tillkommit medan andra har tagits bort. Det skulle vara intressant om e-sports faktiskt hade kunnat bli en del av de Olympiska Spelen i framtiden, något som skulle kunna gynna både Unibet Sport och andra sajter som ägnar sig åt betting.

Svenska OS-truppen 2018 i Pyeongchang

Förra vinter-OS som hölls i Sydkorea i vintras var ett speciellt år på många sätt och vis. Dels så befinner sig det här värdlandet i en politiskt svår situation med sin granne och ärkefiende Nordkorea. Men det hindrade inte spelen för att hållas och det var många medaljer som delades ut även till Sverige det här året. Det diskuterades flitigt om vem som skulle bära fanan under invigningen och självklart var Charlotte Kalla ett hett tips. Men i slutändan valde hon att inte ens delta i öppningen på grund av smittoriskerna som följer med ett stort event. Anledningen var att hon skulle köra sitt favoritlopp bara något dag efteråt och ville därför inte riskera att bli sjuk.

Olympiska sommarspelen 2024

Nu är det äntligen klart vem som ska arrangera sommarspelen 2024 och det är ingen mindre än den europeiska favoriten Frankrike. Spelen kommer främst hållas i huvudstaden Paris vilket är positivt för de svenskar som vill åka dit och ta sig en titt.

Hur utser man vem som ska få arrangera de Olympiska Spelen?

Det är Internationella olympiska kommittén (IOK) som styr allting som har med OS att göra. Detta fungerar dock som ett paraply för flera mindre organisationer som sköter olika delar av spelen. När IOK väl utsett ett värdland är det dock upp till det landet att arrangera spelen och göra allt som hör till det.

Aktiviteter i samband med OS

Något som jag tycker är väldigt kul är att gå på aktiviteter i samband med OS. På mitt gym finns till exempel att man kan köra spinning samtidigt som man ser skidåkning. Kolla med ditt gym vad de har för speciella event när det är dags för OS.