Tyngdlyftning i Sverige

Tyngdlyftning är en av mina absoluta favoriter när det kommer till träning. En del kanske tror att det handlar om att man ska bli stor och stark, men de har helt och hållet missat att det även ingår mycket teknik i detta. När man väl har börjat med tyngdlyftning och kommit på den rätta tekniken så är det väldigt roligt och personligen kände jag att det är något som jag inte kan få nog av. Dessutom kan man välja hur man vill lägga upp sin träning med tyngdlyftning så det behöver inte alls ge en effekt av att man blir stor och muskulös. Tvärtom är det en träningsform som kan göra att man får mycket stöd i rygg och bål vilket ger bättre hållning. I det här inlägget kommer jag skriva om sådana saker som kan vara intressanta för dig som nyligen börjat intressera dig för tyngdlyftning. Kanske kommer det finnas information även till dig som sysslat med tyngdlyftning ett tag redan. Trevlig läsning!

Svenska Tyngdlyftningsförbundet

I Sverige finns det ett förbund för dem som är intresserade av tyngdlyftning. På deras hemsida kan man finna information om allt som har med tyngdlyftning i Sverige att göra. Om man är nybörjare kan man söka upp träningscenter och om man är lite mer van vid den här sortens träning så kan man finna information om var man kan tävla, vilka olika klasser man kan tävla i och så vidare. När jag började med tyngdlyftning fann jag väldigt mycket användbar information på den här hemsidan och jag rekommenderar den varmt till alla, såväl nybörjare som de mer erfarna utövarna av tyngdlyftning.

Svenska rekord när det kommer till tyngdlyftning

Det finns många rekord när det kommer till tyngdlyftning och just Sverige är ett land med många talanger. Man kan kolla upp alla rekord på nätet om man är intresserad av att veta detta. För mig har det inte varit aktuellt eftersom jag endast tränar styrkelyftning som hobby.

Det som jag gillar mest med tyngdlyftning

Det finns såklart många saker som jag gillar med tyngdlyftning men om jag skulle nämna endast en sak så är det adrenalinet man får när man klarar av en sak. Jag gillar att utmana mig själv och tycker att tyngdlyftning därmed är ett perfekt alternativ för att träna. Jag måste träna både fysiskt och psykiskt innan det är dags att gå upp och försöka slå mitt personliga rekord. Och även om vissa tror att det endast handlar om styrka så har jag insett att det är lika mycket teknik som gäller.

Viktiga saker att tänka på när man utövar tyngdlyftning

Det är viktigt att man har rätt hållning när man lyfter och därför kan det vara bra att köpa något som ger stöd. Det här är inte viktigt endast i början utan även när du börjar lyfta tyngre så behöver man ha rätt hållning och i vissa fall kan det då krävas att man hjälper till med ett bälte runt midjan.

Baksidan av att hålla på med tyngdlyftning

Det finns för- och nackdelar med det mesta och jag känner att just tyngdlyftning kan ibland få för stort inflytande på mitt liv. Jag tänker alltid på vad jag ska äta för att uppnå bästa resultat, hur ofta och när jag ska äta samt hur mycket jag får äta. Det är något som i vissa fall kan påverka folk negativt och då blir det som en form av anorexi fast man är hysterisk när det kommer till vad och hur man ska äta. Jag vill kunna hålla det på en normal nivå och försöker därmed vara snäll mot mig själv och även unna mig saker på helgen. Tyngdlyftning är ändå inte allt här i livet!

Såhär börjar du med tyngdlyftning

Om du inte håller på med tyngdlyftning i dagsläget men känner att det här är något som du skulle vilja börja med så råder jag dig att först finna ett träningscenter där du kan få tillgång till en tränare och expert inom det här ämnet. Eftersom man i många fall lyfter tungt i början så är det viktigt att man har koll på hållningen och det gör man enklast med lite professionell hjälp. Sedan är det bara att komma ihåg att börja i lagom takt och öka vikterna successivt.