Professionell bodybuilding

Sedan några år tillbaka har jag börjat intressera mig mer och mer för bodybuilding och i det här inlägget kommer jag skriva om några av mina egna erfarenheter när det kommer till hur man ska börja med det och vad man ska tänka på för att inte tappa motivationen. Jag brukar alltid ta en stund då och då för att reflektera över de valen jag har gjort i mitt liv. Vissa känner jag mig såklart mer nöjd över än andra, men just det steget som jag tog för att börja med bodybuilding på professionell nivå är något som jag är mest glad över helt klart!

Ta beslutet att börja och ge inte upp

Det kan vara svårt att ta till sig en ny vana och i många fall är det många som misslyckas med att förändra sitt liv just på grund av att de inte har haft en tydlig plan över hur förändringen ska gå till. För mig handlade det mycket i början om att läsa på om bodybuilding. Jag lyssnade på poddar och läste bloggar varje dag. Sedan började jag successivt att ändra små saker i min vardag för att en dag gå över till en strikt diet och hård träning. Eftersom jag hade planerat länge kände jag att motivationen var på topp och träningen gick väldigt bra i början. Jag hade ju redan tränat mycket så det var ju inte som att jag helt plötsligt gick från 0 till 100 direkt.

Planera väl och ha ett tydligt upplägg

Det här är väldigt individuellt och jag kan inte säga att man ska göra si eller så för att lyckas. Men för mig gjorde det stor skillnad att ha allting nedskrivet. Jag gjorde ett schema med vad jag skulle äta, på vilka tider jag skulle äta och när det var dags för träning. I början handlar det ju om att man ska bygga upp medan i slutet ska man bli av med så mycket fett som möjligt på kort tid. Det är då precis innan tävling som man ska se till att alla konturerna av musklerna kommer fram. Jag gillade alla delar av det här men erkänner att det inte alltid var en dans på rosor. För att klara de tuffa perioderna bättre hade jag mycket stöd från min familj och mina vänner. Dessutom hade jag en coach på gymmet som hjälpte mig. Man kommer till en gräns där det känns som att man inte utvecklas längre och att träningen inte gör någon skillnad, och då kan en personlig tränare vara perfekt för att kicka igång nästa etapp. Kom ihåg att det kommer vara tufft ibland men det handlar om att man inte ska ge upp om man verkligen vill lyckas!