Nya olympiska sporter

De olympiska spelen har de senaste åren inkluderat allt fler sporter. Inför OS i Tokyo 2020 är det fem nya sporter som tillkommit. Fitness och bodybuilding är fortfarande exkluderade från OS, men de kan inkluderas i framtiden. OS-programmet 2020 består av totalt 33 olika sporter och 339 olika grenar. Här kan du läsa mer om fem nya sporterna.

Baseball

Baseboll, som även kallas för softball, klassas som en av Japans nationalsporter. Därför är det ett väl avvägt beslut att introducera sporten vid just de olympiska spelen i Tokyo 2020. Sex manliga och sex kvinnliga lag kommer att tävla. Sverige kommer inte att skicka något lag. Det är fortfarande inte beslutat om USA kommer att tävla med spelare från den amerikanska proffsligan.

Karate

Karate är en annan stor sport i Japan som nu kommer att vara en officiell OS-gren. Sporten kommer att innehålla de två tävlingsgrenarna kumite och kata. Sextio deltagare kommer att tävla i kumite och tjugo deltagare tävlar i kata.

Surfing

Surfing på öppet vatten, till skillnad mot artificiella vågor i en pool, kommer för första gången att ske i OS-sammanhang nästa sommar. Tävlingen kommer att äga rum på Shidashita Beach som ligger cirka 64 kilometer utanför Tokyo i förorten Chiba. Fyra surfare tävlar åt gången.

Sportklättring

Sportklättring testades som OS-sport under de olympiska sommarspelen för ungdomar 2018 i Buenos Aires i Argentina. Deltagarna i OS i Tokyo kommer att tävla i de tre grenarna bouldering, lead och speed. Det kommer finnas en tävling för herrar och en för damer.

Skateboard

Skateboard är den femte och sista sporten som gör sin OS-debut i Tokyo. De två grenarna är park och street. Totalt kommer 80 deltagare, både män och kvinnor, att tävla i skateboard. Tillsammans med surfing och sportklättring har skateboard blivit provisoriskt godkänd som OS-sport. Det innebär att det inte finns någon garanti för att sporten kommer finnas med i OS-programmet 2024.